Tudástár

Testtartás, testhasználat, avagy mire tanít az Alexander-technika

Az évek során testhasználatunk „elromlik”, már nem úgy működtetjük magunkat, ahogyan kellene. Mint amikor az autó motorjában valamelyik alkatrész elkopik, elromlik, és ha nem javítjuk ki időben, a hozzákapcsolódó alkatrészek is romlani fognak. A kis „bajt”, hibát könnyebben meg lehet találni és javítani, mint amikor már komoly alkatrészek sem működnek jól.  Ugyanígy vagyunk a testhasználattal is. Például először csak a lábunkat terheljük másként, és bizonyos idő eltelte után azt vesszük észre, hogy már a csípőízületünk, a hátunk is fáj, megjelenhet a gerincferdülés vagy gerincsérv , de mindennapos lehet a migrén is.

Megoldás:  Alexander-technika segítségével megtanulni a tudatos testhasználatot.

Kidolgozója: Frederick Matthias Alexander, az 1900-as évek elején dolgozta ki módszerét, azóta szerte a világban alkalmazzák. Tanulásával jó megjelenés, magabiztos fellépés, stressz kezelés, , fájdalom csökkentés egyaránt elérhető, de a megelőzésben és a  rehabilitációban is sikerrel alkalmazzák.

A híres tanítványok közül néhány: Yehudi Menuhin,  Sting,  Keanu Reves,  Lady Diana,  Erzsébet királynő…

A módszer lényege: visszatalálni a gyermekkori szabad mozgáshoz, amikor még minden természetes volt és semmi nem fájt.

Testhasználat Alexander-technikával – tudatos agyi munka – ehhez szükséges megbízható érzékszervi érzékelés és jó testtérkép is.

Néhány jó tanács:

Állásnál figyeljünk arra, hogy

… hát csak ennyi az egész. Az apróbb finomságokra később kerül sor.

Jó kísérletezést, sok sikert  kívánok!

Ha segítségre van szükség, itt vagyok. Szeretettel várlak.

Bátori Zsuzsanna

06-30 333 3701

batorizsu@gmail.com

 

Share